Anyone else seem to get caught in neutral when up shifting?? - Harley Davidson Street Forum - Street 500 and 750
User Tag List

 2Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 23 Old 06-11-2016, 10:04 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
(Thread Starter)
Anyone else seem to get caught in neutral when up shifting??

This may be a symptom of me being new to riding or possibly cause I need to buy some proper boots .. But I seem to get caught in neutral A LOT. I have 500 miles on my 750 and it seems like it has gotten worse the more I ride.

I would appreciate some input.
Bee_Gee is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 23 Old 06-12-2016, 02:21 AM
Senior Member
 
Join Date: May 2016
Location: Fall City, WA
Posts: 144
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 32 Post(s)
I'm at 550 miles on my 500, and have never had that problem. Getting my bike to stop at neutral has actually been most of my issue. It likes to hop past. I hear it gets better after the switch to synthetic oil at 1000 miles.
UnaClocker is offline  
post #3 of 23 Old 06-12-2016, 08:51 AM
Member
 
SWDan's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: Florida & Michigan
Posts: 84
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Put more miles on your bike, shifting problems will slowly disappear. I also went to synthetic oil at 800 miles and that made a difference also.
SWDan is offline  
 
post #4 of 23 Old 06-12-2016, 11:52 AM
Senior Member
 
CHIMICHANGATIME's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Location: Angleles City PH
Posts: 187
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 20 Post(s)
Garage
happens to me a few times, because city traffic here in Philippines is around 25 kph so I am constantly shifting thru N and catch it rather unexpectedly (compared to trying to find N when at a stop light to relax my left hand )

2008 VRSCDA, locked in storage
2015 XG750 made in India
both Vivid Black
Honda Wave125 daily scooter
CHIMICHANGATIME is offline  
post #5 of 23 Old 06-12-2016, 11:59 AM
Member
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 32
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
More miles wont solve this

Folks. There are many reports of the same issue regarding shifting problems with the XGs. It appears that one of the critical parts in the shifting mechanism is near out of spec. I had a related problem with my new 750. I could not reliably up shift beyond 2nd. The dealer's HD tech immediately confirmed the problem and the part was replaced under warranty. Absolutely no problem since. Its a typical problem with a new product roll-out. Stop tormenting yourself and get it fixed. some things don't get better with age :-)
JONBERG likes this.
Critter is offline  
post #6 of 23 Old 06-12-2016, 02:10 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2016
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by Critter View Post
Folks. There are many reports of the same issue regarding shifting problems with the XGs. It appears that one of the critical parts in the shifting mechanism is near out of spec. I had a related problem with my new 750. I could not reliably up shift beyond 2nd. The dealer's HD tech immediately confirmed the problem and the part was replaced under warranty. Absolutely no problem since. Its a typical problem with a new product roll-out. Stop tormenting yourself and get it fixed. some things don't get better with age :-)
Thanks for the info. I knew that my technique couldn't be THAT bad. She's going to the dealership on Tuesday.

Last edited by Bee_Gee; 06-12-2016 at 03:32 PM.
Bee_Gee is offline  
post #7 of 23 Old 06-12-2016, 04:53 PM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 104
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Hey critter, any chance you know the name of the part that was replaced? I have had issues going into neutral from 1st to 2nd and into a ghost neutral from 2nd to 3rd. Also, did the part help with getting into neutral at a stop?

Sent from my XT1254 using Tapatalk
James811 is offline  
post #8 of 23 Old 06-12-2016, 05:14 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Hello, I was having the same issue, I noticed if I just pull in the clutch half way and smoothly shift up to second it works fine, it seems to get lost when you pull all the way in. I haven't had an issue since, quicker shift as well. Happy Riding!
PatE is offline  
post #9 of 23 Old 06-12-2016, 06:04 PM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 104
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Quote:
Originally Posted by PatE View Post
Hello, I was having the same issue, I noticed if I just pull in the clutch half way and smoothly shift up to second it works fine, it seems to get lost when you pull all the way in. I haven't had an issue since, quicker shift as well. Happy Riding!
I always only pull the clutch in half way because I only use my pointer and middle finger to pull in the lever and still have the issue

Sent from my XT1254 using Tapatalk
James811 is offline  
post #10 of 23 Old 06-12-2016, 09:21 PM
Member
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 32
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
James811. According to the repair documentation, the problem part was the Shifter Shaft Assy. part no. 33900106A. other parts required for the repair: 11900045, 18100023, 25700210 & Syn 3 oil. So far I've put on another 1,100 miles with no trans problems. The rear break peddal sucks... but I've had worse!! Critter
Critter is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Neutral Indicator / Difficulty finding Neutral CruIsRAD Harley-Davidson 750 Street Tech 32 06-23-2018 10:23 PM
Proficient Motorycycling and Shifting Gears at 50 rnav2174 Off-topic Discussion 3 03-25-2016 11:01 PM
Neutral light hit and miss?!? Brissy500 Harley-Davidson 500 Street Tech 6 08-07-2015 10:49 AM
Caught in the rain GMS01 Harley-Davidson Street General Discussion 9 07-28-2015 08:10 PM
01 883 no neutral light won't start trentondrummer Other Harley-Davidson Motorcycles 0 07-04-2015 05:20 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome